3 Boyutlu Filmler Nasıl Yapılır?

3 Boyutlu Filmler Nasıl Yapılır?

3 boyutlu filmler her film gibi öncelikle bir senaryoya ihtiyaç duyar. Fakat senaryoyu yazarken de 3 boyuta göre düşünülür, sahneler öyle belirlenir. Örneğin, bir canavarın hızla ekrana gelmesi ve seyircileri korkutması gibi şeyler senaryoyu yazarken akıldan çıkarılmayanlar arasındadır.

3 boyutlu film çekimlerinde kameranın da rolü büyüktür. Düşük bir pikselde çekilen filmin büyük perdede gösterimi 3 Boyutlu Filmler Nasıl Yapılır?de filmin kalitesini oldukça bozacaktır. Bu filmlerde kullanılan kameralarda 2 boyutlu filmlerdeki kadar basit olmayacaktır. Bir 3D film çekmek için ya ikinci bir kamera gerekir ya da aynı etkiyi sağlayabilecek, iki objektife sahip 3D Lens Adaptörü. Bu iki kamera çok iyi bir şekilde kullanılarak iki ayrı görüntüyü tek bir film karesine üst üste ya da yan yana getirmektir. Farklı tarama teknikleri kullanılır. Ayrıca iki kameranın veya  adaptörlerin aralarındaki mesafelere de dikkat edilir. Bu mesafe oluşturulmak istenen sahneye göre değişebilmektedir fakat ideal mesafe 65 mm ya da 2,5 inçtir.

Tabii kullanılan teknikler sorucu görüntülerde bozulmalar söz konusudur. Fakat bu sorunların da düzeltilmesi imkansız değildir. Bu sorunları çözmek için çok iyi, 3 boyutlu film yapımlarına hakim bir görüntü yönetmeni gerekecektir. Tabii yalnızca kameraların yerleştirilmeleriyle alakalı değil iyi bir 3 boyutlu film oluşturmak. Bunların yanında iki kamerayla beraber açılarını, objektiflerin diyaframını, ayrıca fokal uzaklığı, ışıkları, renkleri de çok iyi kullanmak gerekmektedir.

Sahnelerin ani geçmemesi gerekir çünkü üç boyutlu bir filmde bu sahneleri algılamak bir zor olacaktır. 3 boyutlu gözlükle izlenen bir filmin kadrajın dışarı çıkıp kesilmesi de seyirci için büyük bir eziyet olmakla birlikte seyircide retinal rivalry denen durum oluşacak ve göz ağısına neden olacaktır.

Bu yüzden üç boyutlu filmlerde sadece senaryo, duygu değil; kamera, görüntü, ışık ve objelerin yerleşimi gibi bir sürü unsur önemlidir.

Related posts