Konkordato Başvurusu Nedir? Ne Kadar Sürer?

Konkordato, vadesi gelmiş ya da gelmekte olan borçlarını ödemekte güçlük çeken firmaların iflastan korumak amacıyla işletilen yasal bir süreçtir. Yaşanan genel ekonomik sıkıntılardan etkilenerek döviz borçlarını ödemekte güçlük yaşayan veya çeşitli sebeplerle maliyetleri artan firmalar, borçlarını ertelemek veya yeniden borçlarını yapılandırarak yasaların verdiği hak dahilinde yeni bir ödeme planı oluşturmak için konkordato ilan edebilirler.

 

Konkordato Süreci Nasıl İşler?

http://188556-557788-raikfcquaxqncofqfm.stackpathdns.com/wp-content/uploads/2018/08/icra-iflas-hukuku-konkordato.jpgKonkordato talebi için firmalar bulundukları bölgedeki Asliye Ticaret Mahkemesine başvuru yapmaları gerekir. Başvuru sırasında firmanın varlıkları, alacaklılarının listesi, finansal raporlar, ödeme planı ve borçlarla ilgili indirim talepleri eklenir. Yanı sıra mahkemeye başvuru harcı peşinen yatırılır. Evraklarını tamamlayarak şartları yerine getiren tüm firmaların başvurusu kabul edilir. Başvurunun kabul edilmesi durumunda mahkeme, üç aylık bir geçici mühlet kararı vererek konkordato sürecini başlatır. Geçici mühletin sonunda firmalar, en fazla iki ay daha uzatma talep edebilir.

 

Konkordato Ne Anlama Gelir, Ne İşe Yarar?

Böylelikle borçlu firma, konkordato tedbiri uygulanmadığı takdirde, borçlarını ödeyemeyerek iflas edebileceğini ilan etmiş ve yasal koruma süreci talep etmiş olur. Bu süre içerisinde vergiler, para cezaları ve sigorta borçları da dâhil olmak üzere tüm borçlar bekletilir, hiçbir icra takibi gerçekleştirilmez. Konkordato ilan eden firmalar, mahkeme tarafından belirtilen süreler içerisinde üretimini ve işleyişini sürdürerek iflastan ve borçlarını ödeyememekten kurtulmuş olur. Bu konudaki tüm görev ve yetkiler ilgili ticaret mahkemelerine aittir.

Related posts